Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

Kapitán Kid se svou ženou Vlaďkou a Petrem Smetanou u Velinských v roce 2009

Zdravím celou redakci z Kanady, zvláště Kobru, který asi jediný si na mne možná bude pamatovat.(kontrabasistu Krakatitu Petra Smetanu si pamatujeme všichni, pozn.red.). Rád bych Vám poděkoval za články věnované Kapitánu Kidovi. Také bych rád přispěl svou osobní vzpomínkou.

Kide, drahý příteli,

vzpomínám na dlouhé společné večery v tvém suterénním bytě (které se obyčejně protáhly dlouho do noci), kdy jsme spolu vymýšleli a zkoušeli nové aranže mnohých tvých písníček. Vzpomínám na ten čas, kdy jsme spolu dávali dohromady kapelu Krak&Tit a objížděli s tvými písničkami celou republiku. Měl jsem tu čest být kapelníkem tvé poslední kapely, později pak být tvým občasným nepříliš spolehlivým řidičem, ale hlavně tvým dobrým kamarádem.

Vzpomínám také, jak jsem s napětím hltal tvé knížky, mnohdy ještě teprve ve strojopisu.

Vzpomínám, vzpomínám, vzpomínám ...

Po mém odchodu do Kanady jsi byl stále se mnou ve svých písničkách, které jsem vždycky rád hrál a zpíval s kamarády u mnohých táborových ohňů na březích nesčetných Ontárijských jezer i při různých příležitostech se zdejší kapelou Klika a později se i se svou kapelou Domino.

Kdykoli jsem byl zpět v Čechách, nikdy jsem tě nezapomněl navštívit, naposledy tuším v roce 2009. I letos jsem se těšil na setkání s tebou během své plánované jarní návštěvy rodné země.

O tvé nemoci jsem věděl z "Pokecu u housete" na tvé webové stránce. S obavami jsem sledoval, jak ti postupně ubývalo sil. Současně jsem ale obdivoval tvou statečnost v boji se zákeřnou chorobou a stejně tak houževnatost, s kterou jsi dokázal ještě dokončit svou poslední knihu Kočičí princ. Nicméně jsem věřil, že ti bude dáno ještě více času na tomto světě. Vždyt' jsi měl stále co říci svým současníkům i budoucím generacím, stále jsi, jako vždy, hýřil nápady.

I když jsi ted' odešel, budeš dál žít v srdcích svých blízkých, svých věrných kamarádů a ve svých písničkách a knížkách.

Tak, jak jsme kdysi spolu zpívávali na závěr našich koncertů v písničce No to se ví, zase se sejdem věřím, že dříve nebo později se určitě zase sejdem i tam na druhém břehu.

Ve vzpomínkách na společně prožité chvíle se s tebou loučí Tvůj vděčný kamarád

 Petr Smetana

 

Petr Smetana jako kontrabasista Krakatitu na obrázku z Portýra

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563418

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz