Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto


Jerry Vecka s manželkou Danou

V Coloradu žijící Čechoameričan Jerry Pupál Vecka je český tramp, muzikant a publicista. Zasloužil se mj. o objevení a zřízení hrobu Eskymo Welzla v Dawson City. O životě tohoto moravského rodáka napsal knihu plnou pochopení - Tulák Welzl z pohledu trampa. Dostanete ji i na českém trhu.  Další knihu napsal o v Americe populární, u nás neznámé postavě, jistém Alu Packerovi, prospektoru a lidojedovi. Pupál se svou ženou Danou nejen studoval materiály a archívy, ale šel po Packerových stopách. Se zvláštní empatií napsal knížku Al Packer z pohledu prospektora. Výbor z ní uspořádala Hanka Hosnedlová, která s autorem na tomto díle spolupracovala. Její text Cesta za kanibalem přineseme v pátek. První ukázku z knížky v sobotu - Al se s partou přátel vydává hledat zlato, aniž by tušili, že jdou smrti vstříc. Tato kapitola má název Al namířil do Utahu.

Třetí ročník Porty v roce 1969 v Ústí nad Labem přinesl otevřenou trampskou revoluci, souboj zastánců tradiční trampské písně  s novou generací autorů a interpretů. Tento boj, který probíhal i na stránkách novin a časopisů, osočování a napadání, nepotlačilo ani celonárodní trauma ze sovětské okupace Československa. Ještě o dva roky později v Karviné, na první Portě mimo Ústí, vystoupila delegace moravských trampů v čele s Joe Jégrem a protestovala proti tvorbě Plížáků a jistého Stanislava Wabiho Daňka. Do Ústí nad Labem v roce 1969 se podíváme v našem seriálu Porta znamená brána ve středu.

Máloco vzbudilo v poslední době takový rozruch na české folkové scéně, jako rozchod Pavla Žalmana Lohonky s dlouholetými spoluhráči Jindřiškou a Honzou Brožovými.Podle mne to byl nevyhnutelný a předvídatelný proces, ale bolí podle všeho všechny zúčastněné. Hanka Hosnedlová v článku Žalmanův nový Spol: Změna je život rekapituluje třicet let trvání této kapely, která původně vznikla jako variabilní seskupení muzikantů kolem Žalmana po jeho odchodu od Minnesengrů. Hanka získala vyjádření Žalmana a Pavlíny Jíšové. Pavlína je silná osobnost, rozhodně ne sboristka - ale v průběhu let účinkovala ve dvou Žalmanových kapelách. Dočtete se v úterý.

František Heřman navštívil pražský koncert skvělých muzikantů Black Stones Raiders - hráčů působících s Rolling Stones, Milesem Davisem a dalšími hvězdami. Františkovou reportáží otevřeme týden v pondělí. A ještě na další koncert Franta zamířil - na vystoupení dnes už legendárního tria Hop Trop, které vzniklo před léty u Kučerů v kuchyni, když Samsonovi kdosi poradil, aby zašel za Huberťákem. Přineseme ve čtvrtek.

Standa Zárybnický zvaný Houla byl trampský literát, redaktor Portýra i Poportýra, který soukromě vydával, nadaný, pracovitý a slušný člověk. Odešel dobrovolně ze života, protože nebyl spokojen se svou rolí v něm. Tehdy napsal  dopis na rozloučenou - pokud se nepletu hudebnímu kritikovi Jiřímu Černému, písničkáři Wabimu Ryvolovi… Wabi okamžitě sedl na vlak a rozjel se za Houlou. Přijel pozdě.

Na Standu Zárybnického v sobotu vzpomene Petr Náhlík - Vokoun, jeho kamarád, organizátor každoročních zimních ohňů na Brdech, věnovaných vzpomínce na Houlu. Měl by právě šedesát.

Spěchám. Pořád mám málo času a ještě tolik bych toho chtěl stihnout. Včera jsem si odskočil srovnat myšlenky do hospody U Večeřů, a přisedl si kamarád Jácha z legendárních brněnských Pavouků. Jácha měl sedmdesát a přišel mu domů poblahopřát Jura Cancák… Tak mi to povídal, a já byl jako na trní. Než do mě začal vstupovat klid. Radost z toho, že vidím Jáchu. Že mne má podle všeho rád. A pak jsem přestal spěchat. Zaměnil ten kvap za radost. No a co - editorial jsem napsal až ráno, světe zboř se.

Potkejte taky někdy svého Jáchu. Udělejte si na něho čas, je to radost. A promiňte mi to mentorování. Krásný týden!

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575619

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz