Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Rudé náměstí v Moskvě, Leninovo mauzoleum. Uprostřed Naďa Urbánková, vpravo kapelník Country beatu Jiří Brabec

Posilvestrovský příspěvek k diskusi o vyrovnání s komunismem

Voko bere – už jedenadvacet let se táhne diskuse, jak jsme se (ne)vyrovnali s předešlým režimem a jeho důsledky. Naivně řešíme, kdo, kdy, kde, co , proti komu, proč – zatím co se mimo náš informační obzor odehrávají věci, které jsou současné a mnohem vážnější.

Denně čteme, kolik kterému kmotrovi, přes koho, když už to volá do nebe, odstoupí a prachy z tunelu stejně nevrátí. Dcerušky zahraničních bank nás holí jako nikde na světě, nikoho z odpovědných to nezajímá, „nahospodaří“, či „odkloní“ si jinou cestou pro sebe dost... V Kotěhůlkách se třikrát opakují volby, aby se nekupčilo s hlasy, neb je to nezákonné... Když kancléř koupí hlas od rudého lobbisty, který prodává, neb ví, že potencionální vítěz je orientován na východ, kdo to odskáče? Polda, kterej na to upozorní . Což dokonale ladí s celkovým chováním justice, která pojem spravedlnost zná snad jen z beletrie a produkuje rozsudky nezřídka zcela obrácené.A je to. Kdo hodí kamenem?

 

Traxleři s Hedou Hoškovou

Našel jsem ve svém archivu náhodné fotky, které nicméně dobře ilustrují, co s námi komunisti byli schopni dělat. Skupina bratří Traxlerů (Žáci), kus Country Beatu Jiřího Brabce s Naďou Urbánkovou a konečně i já sám, v té době krátkodobě působící v duetu se Standou Profantem z trampské osady Údolí raků (dnes podle mých informací právním zástupcem řádu Maltézských rytířů) se na těch snímcích vyskytujeme v situacích, které by v normálním režimu nikdy nenastaly... Hráli a zpívali jsme něco zcela jiného, než co by se k heslům a nápisům nad námi hodilo, leč kdybychom tu kulisu nepřijali, tak si ani neškrtneme. V našich hlavách i v myslích publika bylo jasno – měli jsme společného nepřítele a tu kulisu jsme brali jako krajinu, ve které – byť nedobrovolně – žijeme. Vliv na nás to nemělo – což o nás trampech platilo dvojnásob. Včera mi kolega vyprávěl, jak před pár dny jeho – za totáče „upostraněného“ novináře s nesocialistickým postojem - nedávno přesvědčoval bývalý značně aktivní člen komunistické strany, aby vstoupil do katolické církve. Kdo hodí kamenem?

Tak se nad těmi fotkami společně na Silvestra zasmějme – jak je v Čechách pod tlakem obvyklé – tak trochu i sami sobě...

Duo Navara a Profant

Foto: archiv Míry Navary

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564400

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz