Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Vážená redakce,

obracím se na Váš list s žádostí o pomoc při popularizaci své myšlenky, kterou se zabývám již sedm let. Jedná se o využití jazykových novotvarů vzniklých nedopatřením při psaní na psacím stroji. V květnu 1964 a poté dvakrát v roce 1966 (únor a listopad) jsem se pokoušel spojit se s Ústavem pro jazyk český, kde však nemají pro věc pochopení a spatřují v mé činnosti div ne podivínství. (s. Bachman )

Několik výsledů mé práce:

a) Zdá se, že nejplodnějším způsobem tvoření nových slov je bezděčná záměna písmen. Na místě zamýšlené litery se objeví jiná, většinou ta, která je na klávesnici v jejím sousedství. Tímto způsobem se mi podařilo z proponovaného slova náčiní vytvořit nášiní. Termín jsem nabídl železničářům jako souhrnné označení pro nečistoty usazené na kolejích (šínách).

Jindy jsem chtěl napsat „houslista sklidil bouři potlesku“ a šťastná náhoda tomu chtěla, že jsem objevil výraz houskista jako pojmenování pro pekaře  specialistu.

Namátkou další příklady (pro potřeby etymologů uvádím i kontext, v němž vznikly):

Bratrovtažda!“! vykřikl Jan… - vtažení sourozence do jednání, protekce prostřednictvím bratra.

Ochotný knihlupec… - zloděj knih.

Mlsdík se dívkám líbil – poděkování za sladkosti.

Naše soustava žízení …- systém, pěstující v řidičích aut chuť na nealkoholické nápoje.

…nevděčné povokání – rozcvička vokálního souboru.

Ovčan je v místě bydliště oblíben… - obyvatel státu příznačný mírností a ochotou podrobit se všem příkazům.

Zvláštní podskupinou tohoto druhu překlepů jsou ty, které neprodukují novotvar, neboť záměna písmen tu vede k napsání jiného, v jazyce již existujícího slova. Mají cenu pouze tehdy, vrhnou-li na skutečnost nezvyklé světlo (hodnota poznávací) nebo spřáhnou-li se jimi dva dosud odloučené výrazy (účin poetický). Příkladem pro první jev budiž myšlenka, která vznikla naprosto sama, když jsem loni psal svou úvahu ke Dni tisku: „Denní risk se stává pro občana potřebou“. Silný poetický náboj cítím ve spojení „okresní převor dorostenek“.

b) Druhá velká rodina překlepů vzniká inverzí písmen. Zejména zběhlé písařky, dosahující velkého počtu úderů za minutu, mohou mít za směnu slušnou žeň novotvarů.

Ruku na srdce, kolikrát se nám přímo nabízela spojka „avšak“, která se velmi pružně mění v ašvak. Nikdo na to nedbá, třebaže všichni víme, že čeština dosud nemá označení pro tlumok na cestu do Aše.

Za mnohé novotvary vděčím svému někdejšímu nadřízenému kpt. Ježkovi (na stroji Remington). V rozkaze o nočním poplachu vytvořil termín polpach. Jinak bychom označení pro zápach na rozmezí vůně a pachu prostě neměli. Z jeho dílny uvádím ještě “letní odbobí“ (poslední týden v červenci, kdy hajní zametají z lesních cest srnčí trus).

c) Nepodceňujme ani absenci jednotlivých písmen. Příklady: Na podrbnostech nesejde – drobné pomluvy, klípky.

lepičí polévka – polévka oblíbená lepiči plakátů.

síťka na otýly – nástroj na záchyt obézních jedinců.

Zdaleka jsem nevyčerpal všechny možné způsoby práce. Je to jen letmé

nahlédnutí do problematiky oboru. Obracím se na váš list, určený mladým, abych získal příznivce pro dobrou věc. Mladé stenotypistky, hlaste se. Více hlav – více rozumu. Sám si s mnoha výrazy nevím rady. Co jsou to lesní pldy ?

Dosud nevím, a přece intuitivně cítím latentní smysl tohoto sousloví. Co je dluřník? A požírní sbor? Návrhy vašich čtenářů uvítám, neboť chystám rozsáhlý Slovník samovzniklých slov.

Předem děkuji za pochopení. Paní na stroji dostává svůj nový smysl. Prát na strojích potouchaných či již vyřazených bude často lepší než na nových. Kéž bych jen nenarážel na každém krku na tolik překážek!

Zdeněk Svěrák, Praha 4

 

(Mladý svět 46/1967)

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488290

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz