Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Sto patnácti let (nar.9. 4. 1898) by se dnes dožil Paul Robeson, černý americký zpěvák podmanivého basu a herec. Vyšel z lidové hudby a díky jeho levicovému smýšlení u nás mohl znít i v době mého mládí. Měli jsme (bohužel na rozbitné desce) v jeho podání i slavnou Smetanovu Sláva, sláva, prapor věje. Ale to je spíš kuriozita.

Nezapomenutelné byly v jeho podání černošské spirituály. Proslavil se v roce 1925 londýnskou inscenací muzikálu Show Boat (Loď komediantů – později i film), ze které pochází i slavná píseň Old Man River, v češtině uváděná jako Mississippi, resp. jako Stará řeka.

 

V letech 1950 – 58 vystupoval jen příležitostně v černošských kostelech. (Byl mu odňat cestovní pas pro sympatie s komunisty. Ti mu dali i Leninův řád.)

Až v roce 1958 se vrací na pódium a prožívá úspěšný comeback. Po roce 1965 žije kvůli nemoci v ústraní, zemřel v lednu 1976.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564468

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz