Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Když jsem přemýšlel, kde by mohl Vladmír Merta a Dobrá úroda křtít novou desku, pořád mi vycházela jen dvě místa – buď Malostranská beseda nebo Baráčnická rychta. A s tou Besedou jsem se trefil. Sál, který toho hodně zažil ještě před rekonstrukcí budovy a který toho zaslouženě zažívá i po ní, byl 7. listopadu plný nikoliv lampionů, nýbrž přátel Vladimíra Merty a zrovna tak skvělých muzikantů v Dobré úrodě.

Merta začal sám slovenskou lidovkou, jenže než otevřel ústa, mluvila jeho kytara způsobem, který nenechal nikoho na pochybách, že zažijí večer skvělé muziky a muzikantských exhibicí. A to se skutečně dařilo celý večer, kdy po chvíli začali nevelké podium zaplňovat velcí hráči. A sledovat souhru Vladimíra Merty s elektrickou kytarou Vaška Veselého nebo houslemi Jana Hrubého – to bylo potěšení ucha, oka i duše. Obdobně se však chovali i další, kteří dokazovali, že familierní představování Kulicha, Zelí, Jeníka či Jirky Veselých je jen důkazem vztahů, které v této množině skvělých muzikantů panuje.

Kmotři čerstvého cédéčka, které se křtilo (aniž by Vatikán vydal povolení, že se tomu může říkat křest, upozornil Vladimír Merta) Vojta Lindauer , vydavatel a nakladatel dr. Lubomír Houdek také stvrdili, jaké hvězdy (všude jinde ve světě, snad s výjimkou Česka) máme před sebou.

Po přestávce nastalo krásné ztišení, přerušované jen potleskem, voláním a hvízdotem nadšených posluchačů, když vedle Vladimíra nastoupila jeho dcera Sára a kromě češtiny zazněla i hebrejština.

Nástup ostatních muzikantů a výměna španělky za elektrický nástroj v rukou zpěváka Merty znamenal návrat big-beatu, jehož zvuk patřičně ozvláštňovala dvojice houslí dvou Janů – Hrubého a Veselého, kteří vedle tří elektrických kytar, basovky a bicích zvyšovali nejen náladu, ale i lesk v očích posluchačů.

Konec tříhodinového svátku hudby patřil Vladimíru Mertovi, který však před poslední skladbou programu (tj. ještě před přídavky) odešel z podia, aby si posluchači vychutnali – jak řekl – „ když odejde zpěvák folkař! …“

Bylo co vychutnávat a po koncertu, který končil půlhodinku před půlnocí, to zdaleka nebylo jen frontou na kabáty, proč se nikomu z Malostranské besedy moc nechtělo.

Foto: Petr Šolar, www.vladimirmerta.cz


Foto týdne

Jste náš host číslo

9576722

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz