Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Na začátku října 1957, pátý den dvoutýdenního australského turné, přelétal Little Richard večerním spojem z Melbourne do Sydney. Skrze okýnko uviděl na pozadí noční oblohy náhle jasně rudé motory a potom anděly, snášející letadlo k zemi na přistání. Druhý den při koncertu před 40 tisíci diváky na sydneyském stadionu uviděl rudou kouli, která se řítila oblohou z jedné strany na druhou. Richard, pocházející ze silně věřící černošské rodiny, ten vzkaz pochopil.

Při cestě ze Sydney raději nastoupil na trajekt, ale už byl rozhodnut skončit s hudební kariérou. Před členy kapely hodil do moře prsten za osm tisíc dolarů. To ještě nevěděl, že letadlo, s nímž měl odcestovat, se zřítilo do vln Pacifiku.

Richard se obrátil k Bohu. Vystudoval seminář, byl vysvěcen knězem.

V roce 1957 byl Little Richard na vrcholu. Byl autorem a interpretem takových pecek, jako byly Tutti frutti, Lone Tall Sally, Lucille a další, dnes žánrových standardů. Jeho repertoár přebírali Elvis Presley, James Brown a stovky dalších interpretů. Měl za sebou kariéru hodnou průkopníka rock´n´rollu – přeplněné haly a stadiony po celých Spojených státech, divoké mejdany, dívky házející spodní prádlo do publika, sexuální orgie s ženami i s muži, byl to podivný černoch líčící si tvář pudrem na bílo. Byl pionýrem, v jehož stopách začínali kráčet další. Přinesl kompilaci boogie-woogie, rhythm and blues i gospelu, jemuž se věnoval od dětství. Tak vznikal rock´n´roll, soutokem pramenů inspirací.

Zpráva o jeho odchodu z populární scény ohromila svět. Jenže Richard Wayne Penniman přišel podle všeho na svět s  přesně daným posláním. Nebyla to dráha kazatele, měla to být dráha věřícího muzikanta.

Bezmezně ho obdivovali Beatles, kterým radil (podle všeho marně), jak se hraje rock´n´roll, protože rock´n´roll nestačí hrát, ten se musí cítit, ten se musí žít. V roce 1962 jede Little Richard velké turné po Velké Británii, a předskokany mu dělají právě Beatles. Zatímco ve Spojených státech přichází pokles prodeje jeho desek, v Británii je hvězdou první velikosti. Další britské turné o rok později s ním absolvují  Everly Brothers i tehdy málo známí Rolling Stones, v jeho společnosti se učí Jimi Hendrix. Mick Jagger tehdy řekl: „slyšel jsem, jako ho přijímá publikum, ale myslel jsem, že je to nadsázka. Pak jsem to uviděl. Nebylo to možné, to šílel celý dům“.

Little Richard víru nikdy neopustil, k duchovně inspirovaným projektům se vrací na konci sedmdesátých let. Získal řadu ocenění, byl uveden dvou hudebních Síní slávy, má svou hvězdu v hollywoodském chodníku slávy. Jeho první album z roku 1957 se jmenuje Tady je Little Richard. To poslední z roku 2006 nese název Here Comes Little Richard, Tady přichází Little Richard.

Richard Wayne Penniman odešel předloni v květnu po téměř osmdesáti letech na hudební scéně.

Little Richard 2017

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565422

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz