Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Je jedním z nejúspěšnějších skladatelů současnosti. Mezi jeho nejznámější díla patří divadelní a filmové adaptace jeho muzikálů Jesus Christ Superstar, Cats, Evita a Fantom opery. Zítra se dožívá pětašedesáti let - Sir Andrew Lloyd Webber.

Andrew Lloyd Webber se narodil 22. března 1948 v Londýně - South Kensingtonu. Pochází z hudební rodiny. Jeho matka Jean jej naučila hrát na klavír, později zvládl housle, varhany a další hudební nástroje. Díky otci Williamovi se už jako malý výborně orientoval ve vážné hudbě 18. a 19. století a skládal hudbu pro školní představení. Oslovila ho i vznikající rocková muzika

V roce 1964 se přihlásil ke studiu na Oxfordské universitě v oboru dějiny umění (zajímaly ho prehistorické stavby na území Anglie), ale na škole vydržel jen krátce. V roce 1965 se seznámil s mladým textařem Timem Ricem, ze školy odešel a začal skládat muzikály a popové songy. Nechal se zapsat na The Royal College Of Music (Královská hudební akademie) v Londýně a vystudoval zde skladbu, kontrapunkt, aranžmá a hudební dějiny.

V roce 1968 zaznamenali Lloyd Webber spolu s Ricem první úspěch s muzikálem Josef a jeho skvostný plášť. Autorů si tehdy všiml britský hudební agent David Land a na základě smlouvy s ním Webber s Ricem po roce usilovné práce představili rockovou operu Jesus Christ Superstar. Mladí autoři s námětem zacházeli dost volně (Ježíš jako superstar, komický výstup Herodese,…) a proto ji většina producentů kvůli obavám z negativních reakcí nechtěla uvést. Lloyd Webber s Ricem tedy stěžejní písně nahráli na desku, která měla hned po vydání obrovský úspěch. Opera v roce 1971 zpětně nabyla i dramatické podoby a v roce 1973 byla zfilmována.

Jejich dalším úspěšným dílem byl muzikál Evita (1978), založený na pravdivém příběhu mladé Evy Peronové, ženy argentinského diktátora. Byl to poslední společný triumf. Po jeho uvedení se oba přátelé a spolupracovníci rozcházejí.

V roce 1981 vydal Lloyd Webber muzikál Cats, jehož předlohou byla kniha Praktická kniha o šikovných kočkách a Jiné povídky od T.S. Eliota. Představení se hrálo v New London Theatre, kde bylo pódium přestavěno v obrovskou skládku, na které byly předměty zvětšeny tak, aby se dosáhlo pohledu z kočičí perspektivy. Skládka je tvořena láhvemi, plechovkami, pneumatikami a kočky chodí po jevišti v exotických kostýmech. Muzikál si získal obrovskou popularitu a po svém uvedení se hrál neuvěřitelných 21 sezón.

Po rozvodu s první manželkou se v roce 1984 Webber oženil s britskou sopranistkou a tanečnicí Sarah Brightman, s níž se seznámil během zkoušek na muzikál Cats. Inspirován jejím hlasem se pustil do dalšího díla. Libreto vzniklo podle románu Gastona Lerouxe Fantom Opery, vyprávějícím o Erikovi, znetvořeném géniovi z katakomb pod pařížskou operou, který se osudové zamiloval do krásné sopranistky Christiny Daaé. Roli Christiny Daaé napsal mistr na míru Sarah Brightman. Je to dílo, v němž se snad nejvíce prokazuje úžasná melodičnost Webberových písní. Premiéra se konala roku 1986 a hraje se dodnes. Fantom opery se stal nejúspěšnějším muzikálem všech dob.


Dalším Webberovým muzikálem jsou Aspects Of Love (Tváře lásky) z roku 1989 s rolí rozmarné herečky Rose znovu psanou přímo pro Sarah. V tu dobu se již ale manželství Lloyd Webbera s Brightmanovou začalo rozpadat. Rozvedli se v roce 1990. Rok na to se Webber potřetí oženil s Madeleine Gurdon.

Roku 1993 měl premiéru muzikál Sunset Boulevard, vyprávějící o stárnoucí hvězdě němého filmu Normě Desmond, která touží po znovuzískání staré slávy. V roce 1997 se na pódia dostal muzikál Whistle Down The Wind (Pískej si po větru), v roce 2000 The Beautiful Game (Krásná hra), v roce 2004 The Woman In White (Žena v bílém) a další projekty.

Zfilmovány byly Webberovy muzikály Jesus Christ Superstar (1973 - režie Norman Jewison), Evita (1996 - režie Alan Parker) a The Phantom Of The Opera (2004 - režie Joel Schumacher). V roce 1996 získal Oscara za nejlepší hudbu s písní You Must Love Me z muzikálového filmu Evita. Za stejnou píseň si odnesl o rok později i Zlatý globus. Je několikanásobným držitelem Grammy Awards a mnoha dalších ocenění.



V roce 1992 byl povýšen do šlechtického stavu a v roce 1997 mu byl udělen doživotní titul Baron Lloyd Webber ze Sydmontonu v hrabství Hampshire. Je členem Sněmovny lordů, v Londýně vlastní sedm divadel, které nechal opravit.
V roce 2001 byl listem The New York Times označen za komerčně nejúspěšnějšího skladatele všech dob.

Amigos Para Siempre (Přátelé na celý život), kterou složil v roce 1992 u příležitosti olympijských her v Barceloně. 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572311

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz